V Mesiaci knihy prezentovali v Spišskej Kapitule vzácne exempláre Biblie

19.03.2006 Levoča

Spišská Kapitula 19. marca (TASR) - Príležitosť vidieť rôzne exempláre Knihy kníh - Biblie a načrieť hlbšie do jej obsahu i histórie ponúkala do dnešného pop...
Spišská Kapitula 19. marca (TASR) - Príležitosť vidieť rôzne exempláre Knihy kníh - Biblie a načrieť hlbšie do jej obsahu i histórie ponúkala do dnešného popoludnia výstava inštalovaná v rámci Mesiaca knihy v Kňazskom seminári biskupa Jána Vojtaššáka v Spišskej Kapitule.

      Najvzácnejším exponátom, ktorý predstavili budúcim kňazom i návštevníkom výstavy, bola faksimilná kópia Vatikánskeho kódexu, ktorú zapožičala Národná knižnica v Martine. Originál pochádza zo 4. storočia a je najstarším kompletným textom Svätého písma Starého aj Nového zákona. Do zbierok Vatikánskej apoštolskej knižnice sa dostal okolo roku 1475. Faksimilné vydanie vyšlo v jubilejnom roku 2000 v náklade 500 kusov, z ktorých 450 bolo určených pre knižnice a 50 pre reprezentačné účely pápeža Jána Pavla II. Jeden z týchto exemplárov sa vlani podarilo zakúpiť pre martinskú knižnicu.       Vzácny je aj slovenský preklad Svätého písma zhotovený kamaldulskými mníchmi v Červenom Kláštore pravdepodobne v prvej polovici 18. storočia. Napísaný je ešte v tzv. predbernolákovskej slovenčine.        Súčasťou výstavy boli prednášky venované Biblii.
 

Vyberte región